Blog

Mașini vs. Motociclete

Eşti şofer, mergi cu maşina zi de zi spre serviciu… Impropriu spus că mergi, pentru că mai mult stai blocat în trafic. E cald, dar ai aer condiţionat. Ai un pic de confort. Dar ce poţi să faci în timpul petrecut în trafic? Nu ar fi mai plăcut să îl dedici activităţilor care îţi fac plăcere? Pasiunilor tale? Familiei? Copiilor? Visezi cu ochii deschişi în timpul în care pur şi simplu stai blocat în marea coadă de maşini. Mai mult că sigur, te gândeşti cum ar fi dacă am avea un trafic mai lejer.

Există o alternativă: motocicletele şi scuterele. Nu neapărat pentru tine, dacă nu îţi doreşti să experimentezi mersul pe două roți.

Nu există diferențe majore între motociclişti şi automobilişti. Majoritatea dintre noi au maşini, dar pe perioada verii renunţăm la ele pentru a ne dedica pasiunii și de a beneficia de avantajul oferit de mersul pe două roți în aglomeratul trafic urban. Avem la dispoziţie o perioadă de câteva luni pe an, în care “te incomodăm”. Dar, de fapt lucrurile stau puţin altfel. Nu trebuie să fii invidios pentru că ne strecurăm printre cozile formate. Ar trebui să fii bucuros pentru că nu contribuim şi noi la acele cozi. Nu îţi spun să ne faci loc, dar te rog nu ne bloca. Nu te băga în faţă, nu ne tăia calea, nu fii invidios. Nu te opreşte nimeni să mergi pe motocicletă sau pe scuter.

Ştiu la ce te gândeşti…facem zgomot, mergem cu viteză şi croşetăm traficul. Dar nu toţi suntem aşa! Fiecare pădure are uscăturile ei, atât de partea automobiliştilor cât şi de partea motocicliştilor. Mulţi dintre noi au familii, copii care îi aşteaptă acasă. De ce să le aduci suferinţă? Trebuie doar să te uiţi în oglindă, să fii mai atent când schimbi direcţia de mers sau când ieşi de pe o stradă laterală. Din păcate, noi nu avem toate sistemele de siguranţă pe care le are o maşină. Nu avem airbag-uri, este mai greu să ţii echilibrul pe două roţi şi în general suntem mult mai expuşi la pericole.

Motociclismul, pentru marea majoritate, este o pasiune. Suntem oameni, la fel ca tine. Tu poate eşti pasionat de pescuit, noi de mersul pe două roţi. Gândeşte-te la acest scenariu: cu cât mai multe motociclete şi scutere vor fi pe stradă, cu atât mai lejer va fi traficul. Da, ne strecurăm, dar fără să incomodăm. Ajungem înaintea ta la semafor, dar plecăm la fel de repede, astfel încât strada va rămâne liberă în faţa ta. Când ai un pic de timp, relaxează-te şi imaginează-ți ceea ce ar înseamna mai multe motociclete pe stradă şi modul în care va fi degajat traficul. Trebuie să împărţim strada, aşa că te rugăm să: FII MAI ATENT.

Iar tu ca motociclist…

Tocmai ți-ai luat motocicleta mult visata? Vrei să fii respectat? Respectă şi tu la rândul tău. Nu mai merge cu viteză prin oraş. Ai o motocicletă, dar strada aparţine tuturor participanţilor la trafic. Îţi place viteza? Ieşi pe circuit. Îţi plac tobele sport? Nu mai tura inutil motorul în miezul nopţii. Opreşte-te din a testa limitele de viteză ale motocicletei între acele 2 semafoare. Cu toată atenţia şoferilor, vii prea tare şi nu te va vedea nimeni. Efectiv nu există timp de reacţie. Nici în cazul tău, nici pentru ceilalţi participanţi la trafic. Ştiu că este “cool” să fii motociclist. Dar să ştii că ceea ce faci, nu impresionează pe nimeni. Ba chiar deranjezi. Şi atunci e normal că toată lumea să te deteste. Poţi să impresionezi prin corectitudine, printr-o conduită decentă în trafic, respectul oferit sau echilibrul interior. Ai destule modalităţi să impresionezi. Alege-o pe cea potrivită!

PS. Legat de titlul articolului… Să știi că în proporție de 99%, în cazul unui impact cu o mașina, tu vei fi cel care o să sufere mai mult. Tu, sau în cel mai rău caz, familia ta. Sună dur, dar să știi că, deși or să curgă lacrimi, timpul le va rezolva pe toate iar viața își va relua parcursul.  Ești sigur că asta iți dorești?

Like & Share: