Blog

Început de drum – alegerea motocicletei

Foarte puțini dintre noi vom avea o singură motocicletă de-a lungul carierei moto sau poate nu vom avea una singură în același timp. Problema pentru un începător este faptul că nu are experiență pe nici un tip de motocicleta, ceea ce face alegerea foarte dificilă. De multe ori vom alege cu inima și vom fi atrași de aspectul exterior (carenat, necarenat, semicarenat, design, etc), stilul motocicletei (sport, enduro, chopper, etc) și mai puțin de aspectul practic al motocicletei respective. Este și normal sa facem acest lucru, deoarece nu știm exact ce anume ne va oferi și atunci vom trage lozul care pare cel mai interesant.

Primul lucru pe care trebuie sa îl reținem este faptul ca motocicleta nu este un moft și trebuie respectată. La fel cum ne respectăm pe noi înșine și pe alții în raport cu propria persoană, trebuie sa oferim motocicletei respectul cuvenit. Altfel, tot procesul de acomodare cu lumea moto și de controlare eficientă a motocicletei în trafic, vor avea de suferit.

Dacă privim înspre Campionatul Motomondial de viteză, vom observa că acei oameni își dedică viața acelui sport încă de la o vârstă fragedă, ceea ce le confera acele instincte pe care oricât ni le-am dori sa le avem, nu mai putem sa le dezvoltăm după o anumită vârstă. Mai departe vor urca, an cu an, la categorii diferite, începând cu motoare mici și manevrabile care le vor construi în mulți ani de succese sau eșecuri, abilitățile necesare pentru a câștiga un loc în MotoGP. Să nu uităm faptul că acești piloți își desfășoară activitatea pe circuite special amenajate, fiind echipați cu tehnologie de ultima oră în materie de siguranță corporală și au un staff întreg care le oferă suport pe toate planurile. Dacă îî vedem pe acești oameni ca pe niște eroi, idoli sau pur și simplu le oferim respectul pe care îl merită pentru munca depusă, de ce sa nu facem același lucru și pentru propria persoană? De ce să nu fim realiști asupra propriei persoane, propriilor limite si aptitudini?

Realizând o paralelă cu evenimentele din viața personală, o motocicletă poate fi o alegere ca oricare alta. La fel ca atunci când alegi un partener de viață, care poate sa fie cel potrivit din toate punctele de vedere sau doar o variantă temporară. Și în cazul acestor alegeri de natură personală, ceea ce alegem pe baze vizuale sau emoționale, nu se dovedește tot timpul a fi alegerea potrivită.

Revenind la idei mai practice, aș putea să identific pentru această fază de început o motocicletă neutră, care să ofere cea mai simplă experiență moto. Din această clasă ar face parte anumite modele care intră în categoria de naked/commuter: Honda CB500, Suzuki GS500, Kawasaki GPZ500, etc sau varianta de chopper Yamaha Virago 535. Sunt acele motociclete care pot sa ofere o experiență simplă dar foarte practică pentru orice varstă, înălțime sau greutate. Faptul că nu au carenaj complet le face mai ieftine ca preț de achiziție sau de reparație în caz de accident. Sunt modele care se controleaza facil și care îți permit să te concentrezi mai mult la dezvoltarea instinctelor. Cu alte cuvinte, vei simți că tu conduci motocicleta, nu motocicleta te conduce pe tine. Mai departe vei putea să îți conturezi o parere despre ceea ce îți dorești pentru urmatorul sezon și mai mult ca sigur vei avea baza necesară să controlezi modele mai mari și mai puternice. De asemenea, este o bază foarte bună de invățare a mecanicii moto, pentru cei care își doresc să experimenteze acest domeniu.

Alege deștept, invață sa simți motocicleta și numai așa te vei putea bucura cu adevărat de această minune a tehnicii. Transformă o idee într-un hobby și acel hobby va deveni o pasiune.

Suzuki GS 500

2012-suzuki-gs500w1111

Honda CB 500

honda-cb-500-021111111111

Kawasaki GPZ 500 S

Kawasaki-GPZ500S-199611111

Yamaha Virago 535

yamaha-virago-535-09111111111

Like & Share: