Blog

Cuvant de Sezon

Am început de aproape două luni un nou sezon moto, profitând în mare parte şi de temperaturile crescute faţă de anii trecuţi, care ne-au scos mult mai devreme pe drumurile patriei în acest an. Putem spune – în glumă – că încălzirea globală are şi beneficiile ei pentru comunitatea motociclistică din România.

Lăsând la o parte entuziasmul începutului de sezon, după ce o iarnă întreagă am visat la libertatea oferită de acele 2 roţi, lucrurile par a se schimba. Mergând aproape zilnic prin traficul din Bucureşti şi în plimbările de weekend pe care le-am făcut până în acest moment, am observat schimbări însemnate în ceea ce priveşte comunitatea moto.

În primul rând, suntem mai mulţi în acest an şi acest lucru se reflectă  în comportamentul şoferilor de automobile. Devenim mai vizibili pe zi ce trece şi acesta este unul dintre cele mai importante rezultate din toată seria de campanii de conştientizare efectuate până în prezent. Prezenţa noastră pe străzi, într-un număr cât mai mare, ajută în mai multe direcţii. Contribuim într-un mod direct la fluidizarea traficului de coşmar din oraşele sau de pe drumurile naţionale aglomerate şi prin aceasta, ceilalţi participanţi la trafic vor fi inerent educaţi.

În al doilea rând, şoferii de automobile au început să fie mai maleabili şi să ajute la degajarea caii de rulare, în cazul în care nu există loc printre maşinile oprite la semafor. Personal, în anii trecuţi am întâlnit multe cazuri de şoferi care nu doreau sub nici o formă să îmi permită trecerea printre maşinile aflate în coloană la semafor sau aşezau voit autovehiculul într-o poziţie prin care să blocheze calea de trecere, motivând atunci că motocicliştii trebuie să stea în linie cu celelalte maşini la semafor. Atâta timp cât nu există o lege care să interzică acest lucru (vezi lane splitting), este un lucru pozitiv că acest tip de mentalitate începe să dispară. Într-un final, alegerea de a merge cu motocicleta, elimină o maşină din cozile interminabile care se creează la orele de vârf şi poluăm mult mai puţin mediul înconjurător.

Cuvântul pe care trebuie să îl promovăm şi aplicăm este: RESPECT. Respectul faţă de noi înșine şi automat faţă de ceilalţi din jurul nostru. Nu putem să pretindem din partea altora, ceea ce noi nu oferim la rândul nostru. Poate uneori este frustrant, având în vedere că orice aglomeraţie generează o stare de spirit agitată şi de multe ori pierderea autocontrolului, dar trebuie să dovedim faptul că suntem fiinţe cerebrale şi ne pasă de noi, de lumea în care trăim şi cum o vom lasă generaţiilor viitoare.

În final, îmi place să cred în ideea că putem să creăm un mediu de trafic mai prietenos pentru motocicliştii generaţiilor viitoare, care vor proveni şi din cadrul celor care astăzi încă nu consideră că trebuie să ofere respect în trafic sau că şoselele le aparţin. Poate că aceşti viitori părinţi vor fi liniştiţi în viitorul apropiat, atunci când copiii lor îi vor anunța că şi-au luat motocicletă şi urmează să se aventureze zilnic cu ea în trafic, tocmai pentru că am început să ne respectăm din timp. Toți trăim sub același soare și fiecare viață este importantă.

Asflat uscat!

Like & Share: